ceskestredohori.cz
turistický
informační portál

Úvodní strana
Turistika
Encyklopedie
Ubytování a rekreace
Přehled akcí
Obchod / e-shop
Služby
Odkazy
O stránkách
Vyhledat
 
Menu - reklama

Reportáž z cest
Výlet za bledulí jarní - Pístecký les

6.4.2013 se rozhodneme vyjet na výlet za bledulí jarní. Výlet započneme v Břežanech nad Ohří po červené turistické značce. Cílem je přírodní rezervace Pístecký les, lokalita ve které roste spousta bledulí a jiných květin.

Pístecký les je jedno z mála míst v Čechách, kde si nížinná řeka s volnými meandry dosud podržela svůj přirozený ráz a kde vidíme dynamiku jejího toku.

Nevím, zda se ponurý, pošmourný den dá nazvat jarním dnem, ale neprší, nesněží, není vítr a tak jsme celkem spokojené. Sluneční paprsek po celý den nezahlédneme ani jeden.

V lužním lese je příjemně, vítají nás zářivé koberce bílých bledulí, zavřeme oči, snažíme si uchovat v mysli tu krásu, vpravo, vlevo od cesty bledule jsou všude, běloučké, čisťounké. Je znát, že letos se jaro schovává kdesi v dáli, takže jen tu a tam v nánosech listí začíná vykukovat modrý kvítek ladoňky vídeňské, bažanky vytrvalé, kterou já skoro v listí nevidím. Dotkneme se výhonků česneku medvědího, bohužel to je v tomto letošním studeném jaru skoro vše, ještě žlutý křivatec.

Půvabem bledulí se nemůžeme nasytit, i ptačí říše je již probuzená a zpívá nám na cestu. Projdeme si celý lužní les, vpravo řeka Ohře do níž přitéká zleva potůček téměř rezavé barvy. Čeká nás přejít přes potok – tři klády z čehož já osobně mám strach, možná k smíchu, ale je to ve mně. Potůček je zdolán a ještě jdeme dále lesem, po chvíli nezbývá než se otočit ku zpáteční cestě.

Tentokráte se vracíme kolem řeky Ohře a užíváme si lužního lesa. Stále se nám vrací loňský i předloňský výlet do lužního lesa Šebín, který byl zalit sluncem a bylo mnohem více rozkvetlých květin, napučených stromů. Tak snad někdy příště.

Květa Roznětínská




















Encyklopedie > Cestopisy > Výlet za bledulí jarní - Pístecký les


Úvod
Napište nám 
Copyright
Dolní banner