Úvodní strana
Turistika
Encyklopedie
Ubytování a rekreace
Přehled akcí
Obchod / e-shop
Služby
Odkazy
Vyhledat
O stránkách




Menu - reklama


Reportáž z cest

Bílé stráně u Litoměřic v září 2011


Vydařená výprava na Křesínské vrchy mne inspirovala k ještě jedné návštěvě Bílých strání u Litoměřic, podívat se, co tam kvete na podzim. Protože včera většina dne propršela, počítám předem s mokrými cestami a tak raději zajíždím autem až do obce Skalice. Je úterý 6.9.11 a počasí od rána slibuje pěkný den.

Kráčím se psí přítelkyní luční cestou, mou pozornost upoutá hned na začátku velké množství drobných květinek, které neznám, ale mám tušení, o jaké rostlinky by mohlo jít. Mám radost, když se doma u počítače moje tušení potvrdí, jedná se o silně ohrožený zdravínek jarní subsp. serotinus, který kvete od července do října. Kromě zdravínku zahlédnu občas i pcháč bělohlavý. Z širší cesty, po které jdeme, odbočuje po chvíli úzká stezka na chráněné území Bílých strání. Vypadá to zde úplně jinak, než při mojí poslední návštěvě v červenci, zvykla jsem si vídat je zalité sluncem, ale dopolední, nízké, zářijové sluníčko ozařuje pouze dolní část severozápadního svahu, horní část zůstává zatím ve stínu. Při fotografování musím dávat pozor, neboť nízké slunce v zádech vrhá můj stín do záběru. Zahnu doleva po přistíněné pěšince a první, co mi padne do oka, je trs modrých, zavřených květů, určitě hořec, ale mohu mít jen představu, jaký. Stráň kolem cesty je posetá fialovými hvěty hvězdnice chlumní. Slunce prozařuje větvičky keře s červenými bobulemi, v knize si pak najdu, že jsem viděla jeřáb muk. Otočím se zpátky, vrátím se sem ještě jednou, až tu bude lepší osvětlení. Snad se pak i květy hořce otevřou.

Projdu horní pěšinu až na konec a potkávám další rostliny, hlaváč šedavý, ale jinak zbarvený, než na Vrše. Tam byl skutečně modrošedý, tady je tmavě modrý a růžový. Patří také k ohroženým druhům. K vidění je toho stále hodně, některé květiny jsou již po odkvětu, spousta hnědých lodyžek s plody patří bělozářce větevnaté a pětiprstce žežulníku, jiné v kvetení stále pokračují , jako např. celík zlatobýl, černohlávek velkokvětý, smldník jelení, prorostlík srpovitý, rýt žlutý, černýš hajní, další vykvetly až teď, pcháč bezlodyžný, světlík lékařský, pupava obecná. Úplně poslední kvítek ukazuje len žlutý. Scházím na prostřední pěšinku, v mokré trávě se modrají opět hořce, tentokrát s otevřenými květy, je to doopravdy hořec brvitý, rovněž silně ohrožený. Na konci této pěšiny mne zaujme další velký keř s žloutnoucím listím a nahnědlými, bobulovitými plody. Keře a stromy bohužel nejsou "moje parketa", naštěstí vlastním moudrou knihu, která mne poučí, že jsem si právě vyfotila vzácnější jeřáb břek. Slunce se vyhouplo trochu výš a tak se vracím přes "třemdavovou stráň" na horní cestičku. Třemdavu tu hojně zastupuje hvězdnice chlumní. Mezi břízkami se na chvíli posadíme, nechám botaniku na pokoji a kochám se krásnou vyhlídkou, však je také nádherný den. Nad Plešivcem, který je přímo před námi, vyrostl velikánský oblak, vedle něj vystrkuje špičku Kletečná, vedle ní se rýsuje Milešovka, Milešovský Kloc, Lhota, Lipská hora, za Bídnicí čouhá část kužele Lovoše a kousek nalevo ještě pozůstatek hradu Košťálov. Úžasné! Proběhnu pak rychle horní pěšinu, chci se ještě jednou podívat na krásné hlaváče. Dál už v tomto směru nejdu, spustím se jednou z vyšlapaných steziček až dolů, ocitnu se u uklizeného spáleniště a na okamžik si zde připomenu léto, může za to šalvěj luční, štírovník růžkatý, kakost krvavý a kakost luční. Namířím dolní cestou vpravo, kolem ní stále kvete jarmanka větší, několik pcháčů bělohlavých a objevím i pár květů ocúnu jesenního. U Pokratického potoka si opláchnu ruce, u můstku se naposledy potěším výhledem na Radobýl, Kamýk a Hradiště, poté zahnu polní cestou doprava do Skalice a k autu. Bílé stráně opět nezklamaly, pro letošek se s nimi loučím a doufám, že napřesrok nashledanou.

Zdena Vojtíšková


























Encyklopedie > Cestopisy > Bílé stráně u Litoměřic v červenci 2011




Úvod   Napište nám   Copyright

Tato stránka byla naposledy aktualizována 1. 11. 2011


 České středohoří
Kouzla krajiny 
ceskestredohori.cz