Úvodní strana
Turistika
Encyklopedie
Ubytování a rekreace
Přehled akcí
Obchod / e-shop
Služby
Odkazy
Vyhledat
O stránkách





ČLÁNKY A PŘÍSPĚVKY

Co lze spatřit z rozhledny Varhošť

Radim Nytl, 17. 7. 2005


Na nedávné rekonstrukci rozhledny, při níž byla provedena výměna dřevěných podlah za ocelové mříže, si lze povšimnout až pavoučí průsvitnosti jednotlivých pater z jakéhokoliv úhlu.



Z rozhledny vyniká na západojihozápadě vrchol Milešovky a pravé pobočnice Kletečné, pod nimiž je vidět lom Kubačka, diskutovaný ohledně dálnice D8. Ve stejném směru blíže k nám lze spatřit další dva vrcholy velmi postižené dolováním kamene, ač vidíme jejich zatím málo postižené strany - Trabice a Deblík, který obtéká do půlkruhu řeka Labe. Pohled na jihozápad vůbec představuje Milešovské středohoří, počínaje hradem Košťálovem, pokračuje doprava Jezerkou, Lovošem, Oltáříkem, trojvrcholem Solanské hory, hradem Ostrým, kuželovitou Lipskou horou, masivem Hradišťan a Milešovským Klocem k Milešovce.



Západ je zastoupen Krušnými horami a Podkrušnohořím. Lze přehlédnout Mosteckou pánev, města Osek, Teplice (vrchol Doubravky), Krupka, Chlumec, severozápadně Ústí nad Labem (hrad Střekov a zdymadla TGM). Blíže tímto směrem uchvátí kaňon řeky Labe sevřený celozalesněnými vrcholy Labských vrchů, Vaňovského vrchu, Vysokého Ostrého, Skřivánčího vrchu (dříve Modřínu) a Matrého.



Severně lze vidět větší část Děčínského Sněžníku s rozhlednou.

Severovýchodně imponuje 80-ti metrová věž Bukové hory, při níž těsně nalevo vykukuje vrcholový klobouček Studence v Lužických horách. Napravo za Bukovou horou lze částečně spatřit nejvyšší vrcholy Lužických hor a Sloupska a za výborné viditelnosti též část Jizerských hor, které posléze překrývá masiv blízkého Dlouhého vrchu s Babinskými loukami, orientované východním až jihovýchodním směrem.



Jihovýchodně až jižně se nacházejí pod vrcholem Kundratice, nad nimi přírodní rezervace Holý vrch (točila se zde část filmu Mlhy v Avalonu) a dále Hradiště. Jižně v dáli dominuje v České tabuli hora Říp, kolem níž je za nejlepší viditelnosti vidět dalekohledem část Žižkovské televizní věže v Praze. Napravo od Řípu se z roviny tyčí další hrad - Hazmburk - s dvojvěžím. Před Hazmburkem blíže k nám se ukazuje vrcholek Radobýlu u Litoměřic, které jsou vidět pouze částečně. Blíže k nám doprava od Radobýlu vidíme táhlý les hory Plešivec, navazující na zmíněné lomy Trabice a Deblík. Tím se uzavírá celý pohled z Varhoště.



Máte-li zájem přispět odborným článkem, věcným komentářem či zajímavým názorem k tomuto místu, pošlete nám e-mail na info@ceskestredohori.cz




Encyklopedie > Zajímavosti > Co lze spatřit z rozhledny Varhošť




Úvod   Napište nám   Copyright

Tato stránka byla naposledy aktualizována 30. 5. 2008


 České středohoří
Kouzla krajiny 
ceskestredohori.cz
Klikněte prosím