ceskestredohori.cz
turistický
informační portál

Úvodní strana
Turistika
Encyklopedie
Ubytování a rekreace
Přehled akcí
Obchod / e-shop
Služby
Odkazy
O stránkách
Vyhledat

ČLÁNKY A PŘÍSPĚVKY

Trojhora

autor Jana Haasová, 2002

Cyklus "Z našich poutí"
První setkání Poutníků Českého středohoří bylo 8. dubna 2000, kdy se společně vydali na jeden z méně známých, ale zajímavých kopečků Českého středohoří.

Cílem našeho prvního výletu byla Trojhora a její okolí. Vydali jsme se ze Staňkovic po zelené značce východním směrem. Středohoří k nám promlouvá nejen svojí jedinečnou krásou, ale i úžasným klidem, který by nám neposkytla žádná rekreační oblast. Nasloucháme zpěvu ptáků, pozorujeme květenu - podběl, jaterník podléšku, plicník lékařský, prvosenku jarní, sasanku hajní a orsej. Objevujeme protěž lesní a vždy zelené listy brčálu (barvínku), který pokvete později. Obdivujeme něžné barvy korun listnatých stromů, které již zanedlouho začnou rašit. V dohledu máme malebné kopce Pannu, Kalich a Trojhoru. Na vrcholu Trojhory nás zaujme obrovský skalní masiv, k němuž směřuje naše cesta.

Po chvíli již mírně stoupáme lesem do kopce, na jehož vrcholu strmí mohutné čedičové těleso, tvořené třemi skalami uspořádanými do varhan. Ještě než k němu přijdeme, potěšíme se pohledem na koberec jaterníků, které nás udivují různě odstínovanými barvami květu od modré po růžovou. A pak následuje menší kamenná suť a na ni navazují skály. Jsme okouzleni, připadáme si jako ve velebném chrámu přírody a vrchol Trojhory je jedním z mnohých oltářů, symbolizujících zrození Středohoří. Zelená značka prochází vrcholem. V prvním sedle mezi skalami roste nádherná osamělá borovice. Vystupujeme po kamenné suti. Cesta je velmi příkrá, kameny nám ujíždějí pod nohama, takže nakonec výstup vzdáváme a skály obejdeme. Představujeme si, jak zanedlouho budou zářit čedičové varhany zlatými barvami rozkvetlé tařice skalní. Celé odpoledne se kocháme pohledem na les a krajinu. Nespěcháme. Pozorujeme kroužící káně a muflony, kteří se pasou na louce. Zaujal nás mohutný, možná 400 let starý dub letní u cesty. Pořád je co obdivovat, každý úsek cesty nám nabízí něco nového a zajímavého, jednou ze zajímavostí je fialový devětsil lékařský.

Sluníčko se pomalu chylí k západu a my se vracíme zpět do Staňkovic a ještě se ohlížíme za Trojhorou. Varhany z černého kamení na jejím vrcholu dnes zahrály Ódu na radost těm, kteří si zamilovali Středohoří.



Encyklopedie > Cestopisy > Trojhora


Úvod
Napište nám 
Copyright