ceskestredohori.cz
turistický
informační portál

Úvodní strana
Turistika
Encyklopedie
Ubytování a rekreace
Přehled akcí
Obchod / e-shop
Služby
Odkazy
O stránkách
Vyhledat

Kučlín a Trupelník

Cílem dnešní geologické exkurze je vesnička Kučlín a přírodní rezervace Trupelník. Kučlín leží přímo pod Trupelníkem. Nachází se asi 2 km na JV od Bíliny. Do vesnice je možno dojet autem. Na konci vesnice je cesta vlevo tam auto můžete nechat a je zde i informační tabule.

Kopec je zajímavý tím, že je tvořen vrstvou křídových hornin. na jeho vrcholku se ve středních třetihorách vytvořilo jezero ve kterém se usazoval diatomit (amorfní oxid křemičitý). Ten do svých schránek zabudovaly hnědé řasy. Zdrojem onoho oxidu křemičitého byla bouřlivá vulkanická činnost probíhající v okolí tou dobou. Výhodou diatomitu je to, že se v něm dobře zachovávají jak rostlinné tak živočišné zkameněliny. To činí diatomit velmi zajímavou horninou z hlediska možnosti nahlédnutí do geologické minulosti. O definitivní vytvoření kopce se pak postarala eroze potokem Syčivka.

Ale vraťme se zpět na parkoviště. Tam necháme auto, můžeme si zde i přečíst vše o přírodní rezervaci. Hned vedle je zde vidět první odkryv u dětského hřiště. Jedná se o výskyt křídových slínovců, geologicky patřících střednímu turonu - jizerské vrstvy (A).

Bohužel zde není dost úlomků na hledaní zkamenělin, přesto se nějaké zkamenělinky může podařit najít. Pro milovníky hledání doporučuji alternativní naleziště v okolí Kystry, Koštic a Lenešic.

Poté pokračujete po polní cestě přímo k vrcholu. Cesta se asi po 200 m stáčí vlevo, takže ji musíme opustit a stoupáme přímo vzhůru. Asi po 30 metrech narazíme na další odkryv (B) tentokrát ze svrchního turonu - teplické vrstvy. Jsou zde hezky vyvinuté zvonivé inoceramové opuky. Úlomků je zde více než na dolním nalezišti. Proto je zde naděje na nalezení zkamenělin větší. Nacházejí se zde hlavně mlži inoceramové. V této souvislosti doporučuji pro příznivce sběru zkamenělin lokalitu Řetenice – vápenka nebo Úpohlavy.

K nalezišti diatomitů pokračujte stále do kopce. Na jeho vrcholu se rozkládá pole a podél jeho okraje jdeme asi 50m směrem k Bilíně (C). Naleziště je v březovém lesíku. Je vidět, že sběratelé zde stále hledají a těží. Zkameněliny jsou zde však dosti vzácné, více je zde listů, méně koster, dají se najít i koprolity (zkamenělé výkaly). Diatomit je tence vrstevnatý, okrové barvy. Dříve se používal na leštění skla.

V Českém středohoří je více nalezišť. Žádné však není přístupné. Jedná se o světoznámé naleziště zkamenělých žab v Bechlejovicích u Děčína. Dále se pak jedná o Stadice, Suletice, Větruš, Hlinnou a Lbín. Z těchto nalezišť se mi podařilo najít diatomit pod Větruší při rekonstrukci zdi u železniční trati. Naleziště není nyní přístupné. Dále jsem viděl diatomit ze Stadic, ovšem z průzkumného vrtu.

Zajímavá je tu i květena, jsou zde vysazeny rostliny ze zaniklých rezervací při radovesické výsypce. Vzhledem k tomu že jsem zde byl na konci léta, nic zajímavého jsem neobjevil. Mějte na paměti že se jedná o chráněné území.

Ing. Jan Macháček
Most, září 2012

Mapa převzata z mapy.cz.




Tabule u parkoviště
Odkryv - střední turon
Svrchní turon
Inoceram - svrchní turon
Diatomit
Otisk listu
Diatomit: ryba a list

Encyklopedie > Geologie > Kučlín a Trupelník

Úvod
Napište nám 
Copyright
Dolní banner