ceskestredohori.cz
turistický
informační portál

Úvodní strana
Turistika
Encyklopedie
Ubytování a rekreace
Přehled akcí
Obchod / e-shop
Služby
Odkazy
O stránkách
Vyhledat

Reportáž z cest
Dobříň, Záluží a rozhledna u Rohatců
Letošní teplá zima způsobila, že jsem do Dobříňského háje na sněženky vyrazila již 14.2. 2014 a většina již skutečně byla v květu. Sněženek jsem za ta léta, co sem jezdím, již poněkud namlsaná, návštěva háje spíš pro mne symbolizuje začátek jara a otevírání nové sezóny. Procházím lužním lesem k Labi, těším se pohledem na věkovité památné duby s "hnízdy" poloparazitického ochmetu evropského, který roste vyloženě na dubech a vydávám se podél Labe do sousedního Záluží. Počasí je nádherné, slunečné, perfektní viditelnost, báječné mraky, na zčeřených vlnách Labe se pohupuje vodní ptactvo a na protějším břehu se proti obloze rýsuje krásně osvětlená Sovice. Stromy ještě nejsou olistěné, takže si mohu dobře prohlédnout příkrou opukovou stráň na jejím úpatí, jedná se o Evropsky významnou lokalitu s výskytem silně ohroženého devaterníku šedého, který jsem zde byla nafotit, poněkud neúspěšně, loni, za pošmourného počasí zůstaly květy zavřené. Před další návštěvou mám nyní možnost udělat si přesnější představu o rozloze tohoto místa. A bude dobře si ho vyfotit, nejlíp asi z nákladního mola, (kam je vstup zakázán), jenže musím chvilku počkat, zrovna v tomto okamžiku se před molem setkávají a míjejí dva nákladní šífy.

O něco výš proti proudu mne zaujme několik křídově bílých stromů, vypadají jako nastříkané vápnem. Až při bližším pohledu zjišťuji, že si tyto stromy vybrali za svůj domov kormoráni. A jak tak pozoruji jejich odlety a návraty na holé větve, přicházím k Záluží. Podél vody se táhne další zachovaný pruh lužního lesa rovněž plného sněženek, trochu divočejší a méně udržovaný, než dobříňský, ale zato se pyšní 300 let starou památnou borovicí černou. Již jsem zde také byla, takže žádné další zdržování, dnes jen k borovici a zpátky, protože jsem mám ještě jeden cíl, a sice rozhlednu u obce Rohatce, kousek za Roudnicí n.L.

Pamatuji se na nenápadný hrbolek v polích s dokonalým kruhovým výhledem, kam jsem, už je to pěkných pár let, několikrát zajela a když jsem nedávno náhodou zjistila, že by se v těchto místech měla nacházet rozhledna, napadlo mne, jestli nejde právě o ono místo mých vzpomínek. A také, že ano. Postavit zde rozhlednu byl vynikající nápad, tohle místečko za to určitě stojí. Viz rozhledny2.webzdarma.cz. Je odsud skutečně jeden z nejkrásnějších panoramatických výhledů na České středohoří a nejen na ně, dívám se na Sovici, kterou jsem před chvílí viděla z levého břehu Labe, na Ronov, Vlhošť, Říp, vyšplhám po žebříku na jednopatrovou plošinku a díky optimálnímu počasí si konečně po dlouhé zimě zase zafotím.

Pro všechny, kteří toto místo s úžasným rozhledem neznají, přikládám pár fotek a námět na pěkný výlet. Ze silnice od Roudnice směrem k Rohatcům se musí odbočit doleva krátkou polní cestou, rozhledna je viditelná už zdálky, dá se zde i zaparkovat auto. A všude kolem je spousta dalších zajímavostí, se kterými se dá návštěva rozhledny spojit, v tuto roční dobu např. PR Loužek, PR Pístecký les, zmíněný Dobříňský háj a Záluží, nebo klášter v Doksanech, Terezín, hrad v Budyni n.L. atd.

Zdena Vojtíšková





























Encyklopedie > Cestopisy > Dobříň, Záluží a rozhledna u Rohatců


Úvod
Napište nám 
Copyright
Dolní banner