ceskestredohori.cz
turistický
informační portál

Úvodní strana
Turistika
Encyklopedie
Ubytování a rekreace
Přehled akcí
Obchod / e-shop
Služby
Odkazy
O stránkách
Vyhledat

Březno u Loun
geologická procházka

Na samé hranici zájmové oblasti České středohoří leží Březno u Loun, kde je možno najít řadu geologických zajímavostí z druhohor, třetihor a dokonce i nejmladších čtvrtohor, kde se ovšem jedná o archeologické nálezy. Krajinou protéká řeka Ohře a krajina směrem na Žatec je jen mírně zvlněná. Příčinou vlnění je zlomové pásmo, které odráží alpinské vrásnění v třetihorách, výsledkem je pak tato velká geologická pestrost západního okolí Loun.

Cestou z Loun se ale nezapomeneme podívat na jinou zajímavost, a to je pracoviště experimentální archeologie v Březně (A). Dostaneme se tam z Loun starou cestou na Chomutov. Těsně před tím, než se cesta dostane na obchvat Loun, uhneme asfaltovou cestou doprava. Po 200 m se dáme znovu doprava a po 200 m jsme na místě, kde se dá parkovat. Skanzen je dobře viditelný u srázu nad Ohří. Na nevelkém pozemku je řada ukázek obydlí, pecí, skladištních jam postavených technologií z pravěku. Je výsledkem rozsáhlého archeologického průzkumu na tomto místě, které bylo osídleno celých 4000 let.

Od skanzenu vede zpět úzká asfaltová cesta směrem na západ, přicházíme k nevysokému pahorku na jehož úpatí je střelnice (B). Místy asfalt chybí jedná se o názornou ukázku ničivosti sesuvů půdy, jevu ve Středohoří tak častém. Nás ale bude zajímat lom nad střelnicí, cesta k němu není tak snadná, zvláště za vlhka. Parkovat se dá přímo u lomu. Na povrch vystupuje šedivý měkký kámen, který se nazývá slínovec. Pří jeho rozbíjení záhy najdeme ukázky bohaté druhohorní fauny, jedná se o různé mlže, hlavonožce, inoceramy a členovce. Toto naleziště je chráněno a podle něj se nazývá toto souvrství březenské. V trhlinách kamenů se vyskytují krystaly sádrovce.

Při pohledu k vrcholu kopce jsou vidět i jiné černé a červené horniny. Jedná se o uhlí a červený porcelanit (vypálený třetihorní jíl). Pokud se nám nechce šplhat na vrchol kopce, jsou křídové výchozy i u řeky, která je těsně u lokality. Jsou tam odkryty starší křídové horniny teplického souvrství.

Poté projdeme vesnicí Březno. Místo cesty k hlavní silnici se dáme doprava a pomalu se blížíme k mostu obchvatu Postoloprt. Těsně před mostem v již zarůstajícím terénu náspu komunikace je odkryto totéž teplické souvrství jako v dolní částí březeneckého lomu. Prozrazuje se šedou barvou (C). K tomu, abychom se dostali ke zkamenělinám, musíme odhrabat asi 20 cm již zvětralého slínovce. Terén je už mimořádně zarostlý.

Poté se pomalu vracíme podél silnice směrem k Lounům. Najednou dochází k prudké změně, povrch mění barvu ze světle šedé do hnědočerné (D). Je zde totiž odkryt geologický zlom alpínského vrásnění a směrem k Lounům jsou dále odkryty třetihorní mostecké vrstvy. Barva je dána výskytem hnědého uhlí. Navíc chybí vegetace, protože v kyselém prostředí uhelné sloje se daří rostlinám jen málo. Nejlépe bylo toto místo přístupné při stavbě silnice, ale i dnes je možno vidět deformaci uhelné sloje posuvem ker zemské kůry. Znamená to, že k posuvu došlo nedávno teprve po uložení hnědého uhlí.

V uhlí pozorujeme i úlomky podobné sklu. Podstatnou odlišností je však měkkost těchto krystalů, která prozradí, že se také jedná o sádrovec. Ten se zde dříve vyskytoval ve drúzách kulového tvaru. I nyní jsou v uhlí výkopy vykopané nepochybně hledači sádrovce. Nad silnicí je vidět okrytá říční terasa Ohře, která dokazuje, že Ohře tekla výše než nyní. Směrem na Postoloprty se dříve těžilo uhlí a porcelanit, nyní je pole tak zrekultivované, že po této činnosti není ani stopy (E).

Nyní se vrátíme ve směru na Louny k benzinové pumpě a podél ní se dáme směrem na Malnice. Asi po 2 km je odbočka směrem na Malnice. Pokud není vysoká vegetace, nacházíme na poli v okolí křižovatky balvany zeleného pískovce (F). Záhy si povšimneme, že jsou zde otisky mušlí, hlavně hřebenatek, našel jsem i hlavonožce amonity a žraločí zuby. Zelené zbarvení pochází od glaukonitu, který vzniká v mořské vodě. Jedná se zde o výchoz malnického řasáku (nejmladší bělohorské souvrství). Ten vznikl na druhohorní mořské pláži. Procházíme se tedy na pláži, která tu již 80 mil. let není. Zdejší otisky mušlí jsou nápadné. Pruh druhohorní mořské pláže se táhne od Černčic až po Měcholupy. Vlivem tektonických zlomů se směrem na jih tato vrstva až 4x opakuje. Mezi Malnicemi a Březnem je takzvaný Podbořanský zlom, který odděluje mladší křídové vrstvy na severu od těch starších na jihu. V terénu není nijak patrný, i když pohyb obou ker tam dosahuje i několik set metrů.

Zpět do Loun se dostaneme po polní cestě směrem k porcelánce a cestou ještě můžeme sbírat ukázky mušlí z malnického řasáku.

Ing. Jan Macháček
Most, červenec 2012

Mapa převzata z mapy.cz.



mapa - mapy.cz
SKanzen
Informační tabule
Březenské vrstvy 1
Březenské vrstvy 2
Slínovec s otiskem mlže
Sádrovec
Březenský vrch
Výchoz uhlí
Výchoz křídových vstev u Ohře
Uhelná sloj
Hřebenatka z druhohor
Pohled od Malnic na středohoří

Encyklopedie > Geologie > Březno u Loun - geologická procházka

Úvod
Napište nám 
Copyright
Dolní banner