Úvodní strana
Turistika
Encyklopedie
Ubytování a rekreace
Přehled akcí
Služby
Odkazy
Vyhledat
O stránkách


























Středohoří v Kýči 2007


soutěžní obraz Solanka (autor Jana Kvapilová) Zpráva o zakončení soutěže

Kýč – díla, která jsou příliš okázalá, rušivá, triviální nebo „laciná“. Zobrazuje témata, která jsou všeobecně považována za krásná, nebo která mají silný emocionální náboj. Téma zobrazované kýčem musí být okamžitě identifikovatelné. Je to nemoc neodpovědného snění, náhražka, sebeuspokojení v iluzích a slasti. (Zdroj: www.Wikipedia.org)

S vědomím toho, že posláním našeho sdružení není „jen“ pořádání exkurzí, divadelních představení a procesí, byť zajímavých a rozhodně neotřelých, rozhodli jsme se rozšířit činnost na poli kulturním o další aktivitu. Cílem bylo prezentovat objekt našeho zájmu – totiž krajinu a ducha Českého středohoří uměleckou formou a dát zároveň příležitost i osobám, které (prozatím) stojí mimo naše řady. V našich zeměpisných šířkách má velkou tradici produkce děl, která bývají více či méně spravedlivě označována jako kýč. Odhlédli jsme proto od individuálního estetického cítění členů sdružení (bezesporu vytříbeného) a dali prostor právě dílkům, která zobrazují krajinu našeho srdce ne možná originálním uměleckým pojetím, zato však s láskou a hlubokým vztahem ke ztvárňovaným objektům.

Akce byla pojata jako výstava prací, jejich prezentace a zároveň soutěž o „nejlepší“ kýč. Soutěžilo a vystavovalo se ve třech kategoriích. Vernisáž spojená s malým pohoštěním a s vystoupením kytaristky Lucie Šťavíkové, studentky pražské konzervatoře, proběhla za slunného podzimního odpoledne 13. října 2007 v pro tento účel speciálně upravených kmenových reprezentačních prostorách Středohoří sobě na Božtěšické ulici v Ústí nad Labem. Nejvíce artefaktů – dvacet čtyři – se sešlo v kategori výtvarné. Námětem obrazů, ale například i jedné výšivky a jedné koláže, byly většinou kopce a kopečky, hrady a chaloupky v Českém středohoří. Zvláště rádi bychom poděkovali dětem, které se svými malůvkami také do soutěžního klání zapojily a jejichž práce působily při výstavě jako příjemné osvěžení a příslib toho, že hluboký vztah k naší krajině nezanikne ani s nástupem budoucích generací.Vítězem v této kategorii byla komisí, tvořenou PhDr. Vítem Honysem (Národní památkový ústav) a Mgr. Martinem Kolářem (FUUD), vyhodnocena Andrea Štolfová z Ústí nad Labem s výšivkou hradu Střekova.

V literární kategorii soutěžilo třináct děl, bez výjimky se jednalo o básně, které byly při vernisáži výstavy veřejně umělecky čteny. Obsahově šlo o velmi širokou škálu motivů, jimž však byla společná oslava krásy a historie kraje mezi polabskou rovinou a česko – saským pomezím. Komise, tvořená Mgr. Janem Kvapilem (UJEP Ústí n.L.), Mgr. Viktorem Kellerem (Regionální muzeum Teplice) a Mgr. Radkem Fridrichem (UJEP Ústí nad Labem), dospěla k prazvláštnímu výsledku, a sice k udělení tří prvních cen. Získali je Jana Haasová z Prahy (báseň Kamenné moře), Pavel a Petra Kudělovi z Knínic (báseň Královna Středohor) a Jiří Šedivý z Ústí nad Labem (báseň V Bertině údolí).

Jak jsme očekávali, nejmenší počet přihlášených prací – jedna – byl v kategorii hudební. Komise zastoupená Mgr. Lubošem Hánou (UJEP Ústí nad Labem) přesto nehodlala udílet ceny jen tak „pro nic za nic“ a podrobila dílo pečlivé analýze. Nakonec došla k závěru, že vítězové, spoluautoři Radka Hotovcová a Karel Nepraš se skladbou Středohoří v kýči, si cenu zaslouží. Ještě jednou bychom rádi na tomto místě poděkovali všem zúčastněným. Úspěch i vřelé přijetí této akce nás přesvědčily, že aktivity na poli múzickém budeme v našem sdružení dále rozšiřovat.

Za o.s. Středohoří Sobě

Viktor Keller

Veškeré informace o soutěži naleznete zde



Encyklopedie > Projekty > České středohoří v kýči > Zpráva o zakončení soutěže Středohoří v Kýči 2007



Úvod   Napište nám   Copyright

Tato stránka byla naposledy aktualizována 17. 10. 2007


 České středohoří
Kouzla krajiny 
ceskestredohori.cz
Klikněte prosím