Úvodní strana
Turistika
Encyklopedie
Ubytování a rekreace
Přehled akcí
Obchod / e-shop
Služby
Odkazy
Vyhledat
O stránkách




Menu - reklama






Zpráva z exkurze
Botanická exkurze "Skalky u Moravan"


Po velkém úspěchu loňské botanické exkurze jsme se rozhodli zopakovat podobnou akci i v letošním roce, tentokrát však do jiných míst. Průvodci nám opět byli botanici Karel Nepraš z Oblastního muzea v Litoměřicích a Roman Kroufek z Univerzity J.E. Purkyně. V sobotu 12. května 2007 krátce po deváté hodině jsme se sešli na nádraží v Dolních Zálezlech v počtu 23 botanikychtivých účastníků plus dvě děti a jeden pes.

Než jsme se dostali z nádraží, začalo silně pršet. Vytáhli jsme nepromokavé bundy, pláštěnky a deštníky a snažili jsme se deště si nevšímat. Botanici se zatím pustili do výkladu o tom, co vše roste přímo na železničním náspu. Počasí nás ovšem nešetřilo a spustil se opravdu silný déšť, během něhož dvě účastnice výpravu opustili. My zbylí jsme se vydali po modré značce směrem na Moravany. Déšť neustával, ale my přesto pozorně naslouchali při četných zastávkách našim milým botanikům, pokochali se krásou moravanského vodopádu a stále stoupali a stoupali...

Když jsme vystoupali na terasu nad Labem, odměnila nás příjemná změna počasí. Udělalo se opravdu nádherně a my pokračovali v cestě k největšímu lákadlu exkurze Skalkám u Moravan. Zde jsme našli v hojném množství krásný kosatec bezlodyžný, nádherně citrónově vonící třemdavu bílou, ale i další ohrožené druhy (kavyl Ivanův, lněnka lnolistá, smldník jelení...). Krásné počasí a nádherná vyhlídka do údolí Labe na vyhřáté skále nám poskytly příjemné podmínky pro svačinu a odpočinek.

Když jsme se dosyta vynadívali, najedli a prozkoumali všechny přítomné rostliny, vydali jsme se dále po značce směrem k Větruši. Krátce před jejím dosažením se spustil silný liják, abychom si nemysleli, že už se nad námi počasí úplně slitovalo. Na Větruši jsme pak tuto (i přes počasí) velmi vydařenou exkurzi ukončili, někteří z nás se pak ještě vydali doplnit vypocené tekutiny do ústeckých restaurací. Botanici Karel Nepraš a Roman Kroufek opět zvládli svou úlohu průvodců opravdu vzorně, neustále se nám věnovali a trpělivě zodpovídali četné zvědavé dotazy. Těšíme se, že snad opět příští rok...

Během exkurze jsme si opět potvrdili botanickou různorodost Českého středohoří, prošli jsme lokalitami s velmi odlišnými přírodními podmínkami a tedy i různou květenou (od hajní květeny až po suchomilné rostliny výslunných poloh. Zde je přehled nejvýznamnějších rostlin, které jsme měli možnost během exkurze vidět a blíže zkoumat:

Dolní Zálezly, obec
mák vlčí
hulevník lékařský
ovsík vyvýšený
pilát lékařský (C4)
srha říznačka
kostival lékařský
lipnice luční
lipnice roční
šalvěj luční
kerblík lesní
trnovník akát

údolí potoka mezi Dolními Zálezly a Moravany
habr obecný
jilm drsný
kostival hlíznatý
svízel vonný
lipnice hajní
hrachor jarní
kapraď osténkatá
kapraď rozložená
kapraď samec
konvalinka vonná
kokořík mnohokvětý
dub letní
netýkavka malokvětá
strdivka jednokvětá
strdivka nicí
plicník tmavý
bršlice kozí noha
jaterník podléška

Skalky u Moravan
třemdava bílá (C3)
kosatec bezlistý pravý (C2)
kavyl Ivanův (C3)
kamejka rolní
smldník jelení (C4)
lněnka lnolistá (C3)
hloh
jeřáb dunajský (C3)
černýš rolní (C3)
kokořík vonný
dub zimní

po turistické cestě z Podlešína údolím nad Vrkoč a dál po svazích labského údolí na Větruši
snědek Kochův
okřehek menší
ocún jesenní
třemdava bílá (C3)
kruštík širolistý (C4)
hladýš širolistý (C3)
plamének přímý (C3)
osladič obecný
kostřava obrovská
jírovec maďal

za o.s. STŘEDOHOŘÍ SOBĚ

Eliška Nová




























Encyklopedie > Cestopisy > Botanická exkurze "Skalky u Moravan"




Úvod   Napište nám   Copyright

Tato stránka byla naposledy aktualizována 20. 5. 2008


 České středohoří
Kouzla krajiny 
ceskestredohori.cz
Klikněte prosím